---
title: "Deaktiver eller arkiver en kunde"
description: "I denne artikel gennemgås forskellen på at deaktivere og arkivere en kunde i Sapera, samt hvordan du udfører handlingerne."
url: https://support.sapera.io/da/articles/387-deaktiver-eller-arkiver-en-kunde
collection: "Kunder"
updated: 2026-06-23
language: da
alternates: [en]
---

# Deaktiver eller arkiver en kunde

I denne artikel gennemgås forskellen på at deaktivere og arkivere en kunde i Sapera, samt hvordan du udfører handlingerne.

Når en kunde ikke længere er aktiv, eller kun skal være synlig i bestemte afdelinger, kan du vælge enten at deaktivere eller arkivere kundeprofilen. Forskellen ligger i, hvor kunden skjules:

-   **Deaktivering (Lokal skjuling):** Anvendes typisk, hvis din virksomhed har flere afdelinger eller butikker (aktøropdelingsniveauer). Deaktiverer du en kunde, skjules kunden kun i den _aktuelle_ organisatoriske enhed, men forbliver synlig i andre.
    
-   **Arkivering (Global skjuling):** Arkivering gælder for _alle_ organisatoriske enheder. Kunden skjules dermed globalt på tværs af hele virksomheden.
    

### Sådan deaktiverer eller arkiverer du en kunde

For at skjule en kunde fra oversigten, skal du følge disse trin:

1.  Åbn hovedmenuen (Shop Manager) og fold **Aktørbibliotek** ud.
    
2.  Klik på **Kunder** for at åbne kundeoversigten.
    
3.  Fremsøg og markér den kunde, du vil fjerne (linjen markeres med en lyseblå farve).
    

Klik på knappen **Deaktivér** eller **Arkivér** i topmenuen, afhængigt af dit behov. Kunden er nu skjult fra standardvisningen.  

![](https://staticfiles.gleap.io/gattachments/jn3uiE1XiDGVrWJGYG4FpS2yNkcxcZKAgvux7VQ4vAqc1oBYa64v7C4PsdelZkQ1QL7hYGOfWAH.png)

### Sådan fortryder du (Genaktivering)

Hvis du fortryder og vil have kunden frem igen, kan handlingen nemt rulles tilbage:

1.  For at finde en skjult kunde, skal du benytte filterikonet på kolonnen "Arkiveret" (eller "Deaktiveret") og justere visningen, så de skjulte kunder træder frem i oversigten.  
    
    ![](https://staticfiles.gleap.io/gattachments/ivVBUyEactofnGBZa2ElelRoej3MD82w09TrjTiSL90LhNFYHKLAUQIdrG7gyqDY7soZHzTonoz.png)
    
2.  Markér den pågældende kunde.
    
3.  Klik på knappen **Aktivér** eller **Fjern arkivéring** i topmenuen. Kunden vil nu være synlig og aktiv i systemet igen.
    

* * *

**Vil du vide mere?**

Læs mere i disse relaterede artikler:

[

Rediger kunde

I denne artikel gennemgås, hvordan du opdaterer stamdata og redigerer oplysninger på en eksisterende kunde i Sapera.

](https://support.sapera.io/da/articles/386.md)
